Odlingsgruppen

Odlingsgruppen igång

I mars eller april månad varje år går föreningen ut med en förfrågan via nyhetsbrev och hemsida om man vill ställa sig i kö för att få hyra en odlingslåda. Först till kvarn gäller och det är odlingsgruppen som sköter det. Det finns ingen som har förtur.

I april månad kör odlingsgruppen igång för säsongen. Pallkragarna står där redan rensade och klara, men viss komplettering av jord och gödsel kan behövas. Det ordnar odlingsgruppen. Då kommer det även att anordnas uppstartsmöte och plantbytardag.

Sedan är det bara att sätta igång och odla. Bara de som har blivit tilldelade en låda ingår i odlingsgruppen.

Vi har cirka 20 odlingslådor och alla brukar vara uppbokade. Säsongen varar vecka 19 - 42 och det kostar 250 kronor per säsong.

Man förbinder sig att sköta sin odling och inga gifter får användas. Det får endast odlas lagliga plantor. Brf har rätt att säga upp avtalet efter tillsägelse om den inte sköts. Det kommer att anordnas odlingsträffar.

Brf står för låda, jord och gödsel. Det finns vissa verktyg att låna, men bäst är om du har en hel del eget med. Vill du ha skydd för din låda köper du det själv, liksom allt som behövs för att binda upp växter.

Regnvatten
Vi kommer att samla in regnvatten i en tunna där man kan hämta vatten för bevattning. Vi använder det vattnet i första hand, men kan komplettera med tappvatten från en sommarvattenkran om det skulle behövas.

Kompost
Vi har en kompost där man kan slänga trädgårdsavfall, matavfall av typen grönsaksrens mm. Det är för att vi ska kunna göra vår egen jord. Det är odlarfamiljerna som startat det här projektet med insamling av delar av matavfallet. Det är ett vettigt komplement till matavfallskvarnarna och källsorteringen av matavfall som startat.

Det kan ju vara bra att inte låta barnen leka där utan uppsikt för säkerhets skull, då det emellanåt kommer finnas diverse icke barnvänliga föremål på plats. Därför är området låst med hänglås. När odlingen är igång får odlarna så klart koden till hänglåset.

Om du vill kontakta odlingsgruppen gör du det på: odlingslador@rektangeln22.se